Geleceğin Dünyasına Hazır mıyız?

Gelecekte Bir Gün Gelecek

Bir motto vardır; “Gelecekte bir gün gelecek”.

İnsanlık benim de şahit olduğum son 45 yılda binlerce yılda yapamadığını yaptı ve müthiş bir gelişme yaşadı. Öyle ki 70 ‘li yılların sonlarında Ankara’nın köylerinde elektrik yokken şimdi insanlarımız dağ başında internet üzerinden dünyaya erişiyor, bağlanıyor.

Bu süreç hala tamamlanmadı tamamlanmayacak. Değişim dünya var oldukça devam edecek.

Değişim Ne Yöne Evrilecek?

Ancak sorun şu bu değişim ne tarafa doğru evrilecek. Yani bu insanların hayrına mı olacak yoksa zararına mı?

Davos sürecinde ifade edilen sızıntılara göre bu iş pek insanoğlunun hayrına olmayacak. Cüneyt Zapsu’nun aşağıdaki linkten erişebileceğiniz açıklamalarına kulak vermek lazım. (https://www.youtube.com/watch?v=4EDORSxv4CI).

Bu videoda söylenenleri özetlersek; gücü elinde bulunduran bir kesim dünya üzerinde fantezilerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu insanların çalışmak, geçinmek gibi dertleri yok, her türlü isteklerini gerçekleştirecek güçteler, her şeyi yapabilirler. Onlar için insanların böcek kadar değeri yok. Kendilerini zorlayacak, iyi hissettirecek, fanteziler, hedoniler peşindeler. Bunu başarırlarsa başka bir safha planlayacaklar. Ancak bu süreç onlar için ne kadar zorlu olursa o kadar keyif alacaklar. Amaçları tüm dünyayı esir almak. Sonra tatmin olacaklar mı? Hayır.

Tüm Dünyayı Kontrol Etmek İsteyenlere Karşı Ne Yapılabilir?

Bu durumu tersine çevirmek için iyi niyetli birilerinin gayreti gerekli. Tasarlanan bu  geleceğe ancak bilim ve strateji kadroları ile hazırlanılabilir. Bunun için kontraprojelerle hem fikri hem de pratik düzlemde mücadele etmek gerekir. Aksi halde hayal ettikleri çok küçük elit azınlığın elinde köle olmuş, iradesi, özgürlüğü, hakları alınmış adeta sığır formunda insanlara dönüşeceğiz. Biz belki görmeyiz ancak çocuklarımız ve torunlarımız bu şekilde yaşayacak. RAZI MISINIZ?

Dikkat!

Küresel kırılmanın yaşandığı ve geleceğin henüz şekillenmediği bu zamanlarda, yeni çağa yani yapay zeka çağına ilişkin ilkeler insanların yararına düzenlemeli ve insanların da desteği alınmalı. Aksi halde kural koyucuların menfaatleri doğrultusunda planladıkları bir dünyada yaşanmak zorunda kalınacak.

Yapay zeka ile ilgili yazdığım yazıda çok önemli birkaç noktayı vurgulamıştım. Açık kaynak kodu, veri şeffaflığı ve nihai kararın insana bırakılması. Bu aşamalar hayata geçirilmezse o zaman nihai aşama olarak bu safhaya geçilecek. Bu aşamada bizim geliştirdiğimiz Yönetim 6.0 çok kritik bir öneme sahip oluyor. Eğer başarılı olunamazsa küçük elit kesimin eline geçen keyfi bir dünya idare düzeni kurulacak.

Biz ise özgürlüğümüz için insanlık onurumuzu kaybetmemek için mücadele etmek zorundayız. Tıpkı fantastik Amerikan filmleri gibi değil mi? Ama maalesef o film senaryolarını gerçekleştirmek için gayret edecekler. Öyle görünüyor. O zamanlara hazırlıklı olmamız lazım.